terte med høstens frukter

epleterte_med-roquefort_l

I forbindelse med kåringen av Årets matblogger var jeg en snartur i Bergen for å spille inn ett innslag i VGTV sin Signaturrett serie. Her lagde jeg reinsdyrgryte med sopp og øl med en enkel fruktterte til dessert. Til terten kan du bruke sesongens frukter som eple, pære og plomme eller nektarin og aprikoser om du foretrekker det. Jeg synes terten passer veldig godt til ost, spesielt Roquefort eller norske Kraftkar, men vaniljeis er også godt til.

til to små terter:

  • 3 butterdeigsplater (à 24 x 24 cm)
  • 5-6 pærer/epler
  • 2 egg
  • 75 g mandelmel (malte mandler)
  • 60 g smør
  • 70 g melis
  • 2 ss hvetemel
  • 3 ss flytende honning (lønnesirup)
  • 1/2 sitron
  • 2 ss brunt sukker
  • 150 g bringebær
  • Roquefort (eller vaniljeis)

epleterte_in-making_l

Rør melis og smør til myk krem og tilsett mandelmel, hvetemel og ett egg. Legg butterdeigen til tining på to stekebrett med bakepapir. Skjær centimetertykke strimler av den ene butterdeigsplaten, pensle med litt egg langs tertekanten på de to andre platene og legg en kant rundt hver terte. Fordel mandelkremen i midten av terten ut til kanten. Del epler/pærer på langs, fjern kjerne og stilk og del i tynne skiver på tvers. Skvis litt sitronsaft over slik at frukten ikke blir brun. Fordel skivene over mandelkremen i taksteinsmønster. Pensle med egg langs tertekanten og strø litt brunt sukker over. Du kan gjerne prikke kantene med en gaffel dersom du ikke ønsker at deigen skal heve seg for mye. Stek hver terte midt i ovnen på 200 C i ca. 25 minutter til butterdeigen er gyllen og luftig. Server terten lun med litt flytende honning over, friske bringebær og en skive Roquefort til.

epleterte-med-bringebaer-og-honning_l

Takk til TV-teamet for en artig dag og Anne og Håkon for lån av kjøkken. Filmen kan du se her sammen med oppskriften på godt.no

terte-med-roguefort

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *