høstgryte med reinsdyr og kantarell

reinsdyrgryte-med-potetstabler_l

Denne gryta ble presentert som min signaturrett i VGTV sin serie om

finalistene til Årets matblogger. Reinsdyrkjøttet er kokt i hjemmebrygget øl, her en Winter, men du kan også bruke andre typer mørkt øl. Jeg serverer gryta med potetstabler alà Pommes Anna og stekte rotgrønnsaker til; beter, gulrøtter og pastinakk. Du kan også koke rotgrønsakene med grytekjøttet den siste lille timen om du ønsker det. Til dessert foreslår jeg en enkel fruktterte med høstens epler eller pærer. til 4-5 personer

  • 1,2-1,4 kg grytekjøtt av reinsdyr (hjort, eller annet viltkjøtt)
  • 5 dl mørkt øl
  • 4 dl konsentrert viltkraft
  • 10-12 sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 300 g kantareller (riske, sjampinjong..)
  • 2 ss hvetemel
  • 1-3 ss ripsgele (tyttebærsyltetøy)
  • 2-3 kvister timian
  • olje og smør til steking
  • salt
  • pepper
  • bladpersille (gressløk)
  • gulrøtter, beter eller andre rotfrukter som tilbehør

Del kjøttet i store terninger. Brun kjøttstykkene i olje og smør i ei jerngryte. Ikke legg for mange stykker i gryta samtidig, men stek kjøttet i flere omganger og la det få fin farge på alle sider. Legg til side. Skrell løk og del i grove båter. Finhakk hvitløk og stek løk i olje til den er myk. Rens soppen og legg til side om lag 1/3 – gjerne noen fine kantareller. Stek resten av soppen i tørr panne til den har ?svettet? fra seg. Tilsett ett par spiseskjeer smør og stek til soppen er gyllen. Ha kjøtt, løk og sopp over i gryta. Vend inn hvetemelet og tilsett kraft, porter, pepper og timiankvister. Væsken skal så vidt dekke kjøttet så tilsett litt vann om det trengs. Gi gryta et kjapt oppkok og la den koke uten lokk til alkoholen har fordampet. Sett lokket på gryta og la den stå og småputre i 2-3 timer. Ta lokket av gryta mot slutten av koketida for å få en mer konsentrert saus. Kjøttbitene skal være helt møre og nærmest falle fra hverandre når du stikker gaffelen i dem. Smak til sausen med ripsgele (tyttebærsyltetøy), salt og pepper og gjerne en skvis sitronsaft om det trengs. Stek resten av soppen som beskrevet over og dryss over gryta sammen med frisk persille. Server potetstabler, ovnsstekte rotgrønnsaker som gulrot, beter eller pastinakk som tilbehør. mini pommes Anna til en muffinspanne med 12 former

  • 1 kg mellomstore poteter
  • 50 g smør
  • 1 lite fedd hvitløk
  • 1 ts flaksalt
  • 5-6 kvister timian
potetstabler-in-makingpsd

Vask potetene og skjær dem i tynne skiver (ca. 2mm) på mandolin eller med kniv. Smelt smør og tilsett ½ ts salt, timianblader og finhakket hvitløk. Ha potetskivene over i smøret og bruk fingrene til å vende skivene i smør. Fordel poteter lagvis i muffinsformer, gjerne i et sirkulært mønster slik at skivene overlapper og danner en jevn stabel. Klem potetskivene sammen og legg en liten topp på potetstabelen, de synker litt sammen under steking. Fordel resten av smøret i formene. Stek potetene ved 200C i 40-45 minutter eller til de er gylne på toppen og helt myke i midten. Bruk ei skje til å løfte potetstablene ut av formen og server dem varme med en klype salt og ett lite urtedryss over.

reinsdyrgryte_l

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *