grillet lammebog med minigulrøtter & urtebygg

grillet-lammebog-med-byggryn-og-gulrøtter

Lammekjøttet er på sitt beste om dagen. Her har jeg brukt lammebog, men du kan også bruke lammelår eller koteletter til denne retten.  Som tilbehør bruker jeg byggryn som gjerne kan erstatte ris og pasta i mange sammenhenger ? det er både sunt og billig. itl 4 personer:

  • 800-900g lammebog

marinade:

  • 2-3 ss finhakket rosmarin
  • salt & pepper
  • 1/2 dl olje
  • 1/2 sitron, saften

urte & perlebyggsalat:

  • en bunt små gulrøtter
  • 2,5 dl perlebygg
  • en neve mynteblader
  • en neve korianderblader
  • en neve bladpersille
  • 3 ss extra virgin olivenolje
  • 3 ss ferskpresset sitron
  • 1 ts honning
  • 1 ss tahini (kan sløyfes)
  • 1 lite fedd hvitløk
  • 1 dl pistasjnøtter
  • 1 ss finhakket rødløk
  • salt & pepper
gulrøtter_råsma-gulrøtter_pistasjer_friske_urter

Bland ingrediensene til marinaden. Legg kjøttet i en plastpose, hell marinaden over og vend godt. La kjøttet mariner i minst et par timer –  gjerne over natten. Brun lammekjøttet på grillen eller i grillpanne og stek kjøttet videre i stekeovn (eller på indirekte varme på grillen) til en kjernetemperatur på 63-64 C. Ta kjøttet av varmen og legg det i aluminiumsfolie i 15-20 minutter før du skjærer det i serveringsstykker. Skyll byggrynene og tilsett ½ ts salt og tre ganger så mye vann som gryn. Gi grynene ett kjapt oppkok og la dem trekke under lokk i ca. 20 minutter til de er gjennomkokt, men fortsatt yter tyggemotstand. Sil av vannet og avkjøl byggrynene. Vend gulrøtter i litt olje og strø med flaksalt. Stek ved 180C i ca. 20 minutter eller til gulrøttene er lett møre. Bland dressing av tahini, sitronsaft, honning, presset hvitløk og olje i en bolle. Hakk urter, løk og pistasjnøtter. Bland dressing med byggryn og vend inn urter, løk og nøtter rett før servering. Smake til med salt og pepper. Server lammekjøtt med gulrøtter og urtebygg. Jeg fant et deilig tyrkisk brød med mye olivenolje på den lokale bakeren her, men du kan gjerne bruke annet brød eller lefse til.

marinert-lammebog

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *