sitronmarinerte reker med ramsløk & grønn spagetti

sitronmarinerte-reker

Pasta finnes i utallige farger og fasonger. Her har jeg forsøkt en ny variant; grønne spagetti med smak av salt hav. Spagettien passer perfekt til fisk og skalldyr og jeg har valgt en frisk sitronmarinade med ramsløk til. Fersk persille eller estragon gjør seg også godt i sausen…. med en god slant hvitvin så klart.

til 2-3 porsjoner trenger du:

  • 20-25 store rå reker (scampi)
  • 250 g fullkornspasta (gjerne svart eller grønn spagetti)
  • 1 økologisk sitron (2 lime)
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ts hakket rød chili (uten frø)
  • 3-4 ss (30 g) finhakket ramsløk (bladpersille, estragon)
  • 4-5 ss olivenolje
  • 1/4 løk
  • 1 dl erter (sukkererter)
  • 1 dl rekekraft (se framgangsmåte under)
  • 1 dl hvitvin
  • 1/2 dl kokevann fra pastaen
  • 2 ss smør
  • nøytral olje til steking
  • nykvernet pepper
  • en klype saltingredienser-gronn-pasta

Vask sitronen godt og bruk et zestejern eller ei fin rasp til å rive av det ytterst gule laget på sitronskallet. Bland sitronsaft med olivenolje, finhakket chili og hvitløk. Rens rekene, men ta vare på skallet. Bruker du scampi må du huske å skjære ett snitt langs ryggsiden for å fjerne tarmstrengen (se hvordan du renser scampi her). Hell sitronmarinaden over rekene slik at de dekkes og sett kaldt i minimum 20 minutter. Ha rekeskallet i en kjele sammen med grovhakket løk og nok vann til at det dekker skallet. Kok opp og la småkoke på middels sterk varme i 15-20 minutter. Sil av kraften og sett til side. Kok opp rikelige mengder vann i en stor kjele og tilsett godt med salt (2 ss). Legg spagetti i fosskokende vann og kok til den er mykt, men fremdeles yter litt tyggemotstand (al dente). Sil av vannet og ta vare på ca 1 dl til sausen. Bland to rause spiseskjeer med smør i spagettien.

grønn-spagetti

Fisk rekene opp av marinaden og stek dem i nøytral olje på god varme. Når rekene skifter farge og blir lekre og rosa snur du dem og steker kjapt på den andre siden (2-3 minutter). Pass på at du ikke steker for lenge, da blir rekene seige og trå. Legg rekene over på et fat. Ha sitronmarinaden i panna sammen med rekekraft, hvitvin og kokevann fra pastaen. Kok inn til omlag halv væskemengde. Tilsett opphakket ramsløk (persille) og erter og la sausen småkoke i enda et halvt minutt. Smak til med salt og pepper og juster med litt sukker dersom sausen er for syrlig. Tilsett spagetti og reker i sausen og bland lett. Server umiddelbart med et dryss av friske urter og revet sitronskall. Ferske eltefrie rundstykker med ramsløksmør er ypperlig tilbehør. ramsløksmør

ramsloksmor
  • 2-3 ts finhakket ramsløk (bladpersille)
  • (½ hvitløksfedd, dersom du bruker persille)
  • 50 g smør

Press hvitløken og rør godt sammen med romtemperert smør og finhakkede ramsløkblader (persille).

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *