pistasj- og cashewnøtt falafler med mynte og persille

falafel_horizontal

Bakte falafler er ett lettere alternativ til de tradisjonelle frityrstekte. Denne varianten med pistasj- og cashewnøtter sørger for en dose sunt fett i stedet. Inspirasjon til disse urtefylte kikertbollene har jeg fått fra den fantastiske vegetarbloggen green kitchen stories. Her er min falafelvariant med tahinisaus og couscoussalat: Til 3 sultne trenger du:

  •  50 g pistasjnøtter
  • 100 g cashewnøtter
  • ca 4 dl ferdige utvannede kikerter (evt 1 boks ferdige)
  • 4 dl grovkuttede urter; en neve mynte, en neve kruspersille og noen basilikumblader (eller velg de friske urtene du har for hånden)
  • 1/3 sitron, saften
  • 3 ss olivenolje
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ss hvetemel
  • 1 ts spisskumen
  • pepper
  • en klype salt

Ha de grovhakkede urtene i en foodprosessor og kjør i ca et halvt minutt. Tilsett nøttene og kjør til disse er grovhakket. Skyll kikertene og tilsett erter og resten av ingrediensene. Kjør til du har fått en relativt grov masse. Trill 20-22 falafelboller (hver på ca 25g) og rull dem i litt olivenolje før du legger dem på et bakepapir. Stek bollene på 225 C i 15-20 min. Snu falaflene innimellom slik at de får en gyldenbrun farge på alle sidene.

falafel6-copy-2

Tomatsalsa

  • 2-3 tomater
  • ½ rød chili uten frø
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 ss olivenolje
  • salt
  • timian

Kutt tomater, hvitløk og chili og bland i en bolle. Tilsett olje og smak til med salt og pepper.

falafel_delt-copy

Tahini & yoghurtsaus

  • 100 g gresk yoghurt (yoghurt naturel)
  • 50 g tahini
  • 1 fedd hvitløk
  • 3 ss sitronsaft

Finhakk hvitløk eller bruke en hvitløkspresse. Bland yoghurt, tahini og hvitløk og smak til med sitronsaft og eventuelt litt salt. Bland alt godt sammen og sett kaldt. Couscous salat

  • 200 g couscous
  • 2 dl saltet vann eller buljong
  • 2 ss olivenolje
  • ½ agurk i små terninger
  •  3-4 ss finhakket persille
  • 1 vårløk, finhakket

Kok couscous i buljong som anvist på pakken. Hell over olje og  bland i finhakkede grønnsaker og urter. Tilbehør: blader av sommerkål eller annen salat. Det er godt med noe søtt til, jeg brukte tørkede kirsebær, men rosiner, aprikos eller ferskenbiter er sikkert også godt. Legg 2-4 varme falafler i et kålblad sammen med kirsebær, tomatsalsa og tahinisaus.

falafel

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *