blåbær og bringebær smoothie

smothie_bla5

Ungene elsker smoothie. Som fredagskos eller ekstra motivasjon under lekselesing har dette høy stjerne. Variasjonsmulighetene er mange. Her har jeg brukt frosne bringebær og blåbær. En liten skvis lime er godt, men ikke nødvendig. Godt modne bananer gjør smoothien søt og du kan tilsette flere om du vil ha mer sødme. Jeg liker vaniljeyoghurt, men du kan selvsagt bruke andre typer yoghurt eller melk. Til 4-5 glass trenger du

  • 250-300 g frosne bringebær og/eller blåbær
  • 1-1 ½ moden banan
  • 3 dl vaniljeyoghurt
  • 1 -2 dl vann
  • 1-2  ss solbærsirup (saft)
  • ½ lime (saften)

Bland alle ingrediensene i en blender og kjør til blandingen er glatt. Tilsett ekstra vann hvis du ønsker mindre tyktflytende konsistens og evt. litt solbærsirup. Server i glass med sugerør, gjerne med noen friske bær på toppen.

bringebarsmoothie
 

amerikanske pannekaker med banan

P1370313-copy

Pannekaker til søndagsfrokost gir Californiaminner. Fine stabler med smør og lønnesirup – perfekt til seine frokoster etter en morgentur i Pogonip. Her bruker jeg noen godt modne bananer i røra.

til ca 5 personer trenger du:

  • 4 egg
  • 40-50 g smelta smør
  • 7-8 dl melk (evt. en fløteskvett)
  • 2 modne bananer
  • 5 ts bakepulver
  • 3 ss sukker
  • ca 7 dl hvetemel, juster mengeden etter behov
  • en klype salt
pannekaker

slik gjør du:

  1. smelt smør og bland med melk (fløte)
  2. bland litt av melet med bakepulver, sukker og salt
  3. visp sammen egg, melk og smør
  4. ha i melblandingen litt og litt
  5. mos bananene med en gaffel og ha i røra
  6. tilsett mer hvetemel til tyktflytende konsistens
  7. stek pannekakene i middels varm panne med litt smør. Bruk ca en halv øse til hver pannekake,- jeg steker som regel 3 pannekaker i hver omgang.
  8. server med smør og lønnesirup. Nøtter og bær er også godt til…

God søndag!

 

cantuccini

P1370457 copy copy

Cantuccini eller Biscotti de Prato er en italiensk sprø mandelkjeks. Kakene serveres vanligvis på slutten av måltidet sammen med et glass Vin Santo, en gylden dessertvin fra Toscana. Dypp og nyt! Dette er Mari sin oppskrift og til ca 30 kaker trenger du:

  • 300 g sikta hvetemel
  • 180 g sukker
  • 1 ½ ts bakepulver
  • 2 hele egg + 2 eggeplommer (1 til pensling)
  • 120 g grovhakka mandler
  • 1 ss melk (til pensling)
  • en klype salt

slik gjør du:

  1. sett ovnen på 180C
  2. bland mel, sukker, bakepulver, de hele eggene og en av eggeplommene (visp eggene sammen først).
  3. tilsett grovhakkede mandler. Deigen skal være ganske fast.
  4. trill tre like lange pølser til ca 2,5 cm diameter.
  5. bland den siste plomma med melken og pensle pølsene godt
  6. stek kakene i midterste rille på bakepapir (over og undervarme). Det tar ca 20 minutter, men en må passe på at de får en skikkelig gylden farge.
  7. ta dem ut av ovnen og skjær skiver på skrå.  Her er det lurt å bruke en god brødkniv for lettere å kutte gjennom den gyldne skorpa. Det er viktig at en ikke legger press på kniven for da klemmes skivene sammen og blir klissete i stedet for tørre. Skivene skal være ca 1,5 cm breie og settes på høykant utover stekebrettet. De settes så inn igjen i ovnen i ca 5 minutter.

Mandelkjeksene er perfekte som spiselige julegaver!

P1370368-copy-Recovered
 

aprikosmarmelade med kanel, anis og konjakk

aprikosmarmelade-med-konjakk

Aprikosmarmelade er perfekt følge til salte oster som roquefort, eller som pålegg på nybakt brød. Med frisk oransje farge og smak av kanel, anis og konjakk egner den seg også godt som «spiselig» gave. Til 5-6 mellomstore syltetøyglass

  • 1 kg tørket aprikos, bløtlagt
  • 6 dl av bløtleggingsvannet
  • 2 (økologisk) sitroner, saften
  • 3 stjerneanis
  • 3 kanelstenger
  • ca 600g sukker
  • 4 ss konjakk
aperikosmarmelade-koking

Legg tørkede aprikoser i en bolle og fyll med vann til de dekkes. La ligge i bløtt i minst 4 timer og gjerne over natten. Kutt aprikosene i tynne skiver. Ha bitene i en kjele sammen med deler av bløtleggingsvannet, sitronsaft og krydder. Kok opp og la det småkoke i 15-20 minutter. Tilsett sukkeret og kok videre i ca. 20 min. Ha i konjakk, lukt og kok noen få minutter videre. I mellomtiden legger du rene syltetøyglass i stekeovn på ca. 130C. Når marmeladen er ferdig, fjern krydderet og hell marmeladen over på varme glass. Fyll helt opp, sett på lokk og vend glasset. Oppbevar marmeladen på et kaldt sted som mannen i huset ikke vet om. Oppskrift tilpasset fra: Trines Matblogg

aprikosmarmelade-med-konjakk2