rødvinsbraisert lammeskank med rødkålsalat

lammeskank-i-rødvin

Lammeskank er nydelig kjøtt, riktig slow-food, som trenger å godgjøre seg lenge i gryta for å bli riktig mørt. Skal du ha gjester er dette glimrende mat siden du kan gjøre grovarbeidet på forhånd og ha god tid til å ordne tilbehør eller annet mens kjøttet står i ovnen. Rødvinskraften er utrolig smakfull og kan brukes direkte som saus. Her har jeg servert lammeskank med en lett rødkålsalat, rødbetrelish i balsamico og stekte potetbåter. Rotmos er også veldig godt til denne retten, stekte gulrøtter passer ypperlig til og varier gjerne med rosenkål, brokkoli, aspargesbønner eller andre grønnsaker du har i skapet.

til 6 personer:

  • 6 lammeskanker (à ca. 400g)
  • 8 dl oksekraft
  • 4 dl rødvin
  • 1/2 dl balsamicoeddik
  • 1 løk
  • 1 purreløk
  • 4-5 fedd hvitløk
  • 2 ss olivenolje, til steking
  • 5 kvister oregano
  • 3 kvister salvie
  • 2 ss hvetemel
  • salt og nykvernet pepper

Forvarm ovnen til 180C. Varm olje i ei panne og brun lammeskankene godt på alle sider. Ha kjøttet over i ei vid støpejernsgryte eller ei ildfast form med høye kanter. Grovhakk løk, purre og hvitløk og brun det lett i panna. Strø over hvetemel og vend i løken. Ha i urter, kraft, balsamico, rødvin, pepper og 1/2 ts salt. Gi kraften ett oppkok og la alkoholen dampe av. Hell kraft og løk over lammeskanken i gryta og dekk med lokk eller aluminiumsfolie. Sett gryta i ovnene i 2 ½ timer. Vend kjøttstykkene i kraften et par tre ganger i løpet av steketiden. Kraften konsentreres og kjøttet blir utrolig mørt når det langstekes på denne måten. Dersom du ønsker en mer konsentrert kraft kan du lette på lokket/folien den siste halvtimen. Smak til sausen med salt og eventuelt mer pepper og juster sødmen med sitron eller ripsgelè (honning).

rødkaal-og-lammeskank_2

Rødkålsalat

  • 500 g rødkål
  • 1 squash
  • 3-4 aprikoser (evt. tørkede)
  • spirer, eks. solsikkespirer som her

dressing

  • 3 ss olivenolje
  • 1 ts soyasaus
  • 1 lime, saften
  • 1/2 ts honning

Kutt tynne strimler av rødkålen med kniv eller på mandolin. Skjær tynne fyrstikkstrimler av squashen (gjerne med julienne-skreller) og bland med rødkålen. Bland alle ingrediensene til dressingen og vend med rødkål og squash. Del aprikosene i båter og fordel dem over salaten. Dryss en neve spirer over til slutt. Server lammeskank med rødvinskraft, sprøstekte potetbåter (se oppskrift her) og rødkålsalat. Dersom du ønsker kan du dele en hvitløk i to og steke sammen med potetene.

rødkålsalat

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *