pizza med serranoskinke & mozzarella

pizza-med-serrano

Mange har lurt på hvorfor jeg ikke har pizzaoppskrifter på bloggen, og som med flere av mine favorittretter er vel svaret kanskje at jeg stadig er på leting – etter den virkelig perfekte oppskriften. Noe av utfordringen med å lage riktig god pizza hjemme er stekeprosessen. Er du på jakt etter tynn luftig og riktig sprø bunn og er det i stor grad varme det kommer an på – nok varme. Dette kan være vanskelig å få til på hjemmekjøkkenet, så etter å ha lest Pete Evens bok Pizza lot jeg meg friste til å teste ut den elektriske pizzaovnen Pizza Dragon. Til tross for min motstand mot å fylle kjøkkenet med store få-bruks-maskiner, må jeg innrømmet at resultatet virkelig imponerte. Eltefri pizzadeig til 5-6 tynnbunnede pizzaer med diameter på omlag 30 cm:

  • 1 kg hvetemel, best resultat får du med pizzamel (tipo 00)
  • 700 g vann
  • 10 g fersk gjær eller 5 g (½ ts) tørrgjær
  • 10 g salt

Bland alle de tørre ingrediensene i en bakebolle og rør inn vann til du har en forholdsvis løs deig. La deigen heve over natten (8-14 timer). Når deigen er ferdig hevet, vend den ut på et melet bakeunderlag og form 5-6 runde emner. Ha litt olje på et stykke plastfolie og legg over deigemnene. La emnene heve om lag en time. Det er viktig at deigen etterheves, på den måten kryper ikke emnene tilbake når du kjevler dem ut. Har du ikke behov for 5-6 pizzaer i en sleng, kan du legge noen av emnene over på et bakepapir, pakke dem i plast og fryse til seinere. Når du tiner dem opp igjen er det bare å kjevle ut deigen og fortsette som vanlig. Forvarm pizzaovn på høyeste nivå eller sett stekeovnen til høyeste temperatur. Bruk hendene til å strekke ut deigen eller kjevle ut emnene direkte på en melet pizzaspade (evt. på et bakepapir). Ha over saus, fyll og fordel ost over. Stek til pizzaen er gyllen på toppen og har en sprø bunn med mørke brune flekker på undersiden (ca 7 min i pizzaovnen). Fordelen med å steke i pizzaovn er at ovnen generere nok varme fra varemelementer både i topp og bunn og har en keramisk pizzastein som bidrar til å gi sprø skorpe. Når pizzen er ferdig stekt løfter du den av stekeunderlaget og legger noen skiver spekeskinke på toppen. Dryss gjerne friske urter som oregano eller basilikum over.

pizza-med-ingredienser

På toppen av pizzaen kan du variere med det du har i skapet, men her har jeg brukt

  • serranoskinke (eller annen god spekeskinke)
  • fersk mozzarella
  • purreløk (evt. rødløk)
  • paprika

Enkel tomatsaus

  • 1 boks gode tomater
  • 1 ts tørket oregano (eller 1 ss frisk)
  • ½ ts sukker
  • ½ ts salt
  • 1 ss olivenolje

Ha grovhakkede tomater over i en sil og sett den over en bolle. Ikke rør, men la den tynne væsken renne av tomatene (dette tar bortimot en halv time). Tøm innholdet i avrenningsbollen i vasken og ha de avrente tomatene over i bollen. Bland i oregano og smak til med sukker, salt og pepper. Rør inn olivenolje til slutt. Dersom du ønsker en glatt saus kan du ha tomatene i en blender eller kjøre dem med stavmikser, men jeg synes i grunnen det er greit med litt tomatbiter i sausen.

pizza-dragon

Innlegget er laget i samarbeid med OBH Nordica.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *