hjerteskjell med persille & hvitvin

strandskjell-med-chili-og-persille_2

Dampede skjell er noe av det enkleste en kan lage, men åh så godt! Skjell av ulike slag er på sitt beste nå på vinteren og jeg sitter faktisk her i den sørlige sommersola og drømmer aldri så lite om norsk sjømat. Hjerteskjell er delikate og smakfulle og du kan gjerne tilberede dem på samme vis som blåskjell. Ekstra artig er det å plukke skjellene selv og dampe dem i fjæra. Her har jeg laget en enkel og smakfull variant med bladpersille, hvitvin og et hint av chili.

til forrett for 4 personer (hovedrett for 2)

  • 1 kg hjerteskjell
  • 1 dl hvitvin
  • 2 ss smør
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 sjalottløk, finhakket
  • 2-3 bladpersille, finhakket
  • ½-1 ts chili, finhakket
strandskjell

Hjerteskjell er vanligvis rene uten for mye påvekst på utsiden, men de inneholder av og til litt sand. Har du plukket skjellene selv kan det være lurt å legge dem i saltvann ett døgn eller så (sjøvann har ca 30g salt pr liter) så slipper du eventuelt knasing i tennene.

Ha finhakket løk, hvitløk, chili og smør i ei vid gryte med lokk. Surr løken til den er myk og tilsett hjerteskjell og hvitvin. Skru opp varmen og sett på lokket. Damp skjellene til de åpner seg (3-4 minutter). Ikke kok skjellene for lenge, da blir de lett seige.

Dryss finhakket persille over og server skjellene i vide boller med hvitvinskraft over. Ferske rundstykker med valmuefrø er glimrende til å dyppe i sausen, så får du med deg alle de friske smakene av hav.

dampede-strandskjell

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *