osso buco med gremolata & risotto

osso-buco

Dette er en riktig klassiker. Osso buco er tverrsnitt av kalveskanken og kjøttet krever lang tids koking. Du blir imidlertid belønnet med skikkelig møre kjøttstykker, hvor bein og marg gir rik, kraftig smak til sausen. Tradisjonelt tilbehør til kalvekjøttet er gremolata og risotto milanese, men potetmos passer også godt til.

Til 4-5 personer

  • 1,2 kg osso buco av kalv
  • 50 g hvetemel
  • 3 ss smør
  • 3 ss olivenolje
  • 1 stor løk
  • 2 mellomstore gulrøtter
  • 2 stilker selleri
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 laurbærblad
  • 2 dl tørr hvitvin
  • 3 dl kraft
  • 1 boks (400g) tomater
  • ½ sitron, skallet (zest)
  • 3 ss persille, finhakket
  • salt & pepper

Forvarm ovnen til 160C. Vend kalvekjøttet i hvetemel, tilsatt salt og pepper. Stek kjøttet i omganger i 2 ss smør og oljen. Brun godt på begge sider (ca. 3 min) og legg kjøttet over i ei gryte. Tilsett resten av smøret i stekepanna og stek grovhakket løk, hvitløk, gulrøtter og selleri til grønnsakene er myke (8-10 min). Tilsett resten av ingrediensene og gi gryta ett oppkok. Sett på lokk og sett gryta i ovnen i ca. 2 timer til kjøttet er så mørt at det lett faller av beina. Ønsker du en mer konsentrert saus kan du koke gryta uten lokk den siste halvtimen. Gremolata

  • 1 fedd hvitløk
  • 2 ss sitronskall (zest), finhakket
  • 0,5 dl persilleblader, finhakket

Finhakk persille, hvitløk og sitronskall og bland alle ingrediensene i en serveringsbolle. Risotto milanese

  • 1 l kyllingkraft
  • 200 g risotto (arborio) ris
  • 10 safrantråder
  • 70 g smør
  • 1 stor løk, finhakket
  • 1 dl hvitvin
  • 70 g parmesan, finrevet

Kok opp kraft og tilsett safran. Smelt ca 50g smøret i ei stor stekepanne og stek løken til den myk. Tilsett vin og kok inn til halve væskemengden. Ha i ris og stek til risen er lett gjennomsiktig. Tilsett 2-3 dl kraft og rør til all kraften er absorbert. Tilsett mer kraft og gjenta prosessen i enda 2 omganger til risen er mør, men fremdeles har litt tyggemotstand (ca. 20 minutter). Riv parmesan over og rør inn resten av smøret. 

osso-buco-med-risotto

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *