epleruter med krydderhonning

epleruter-med-vaniljekrem

Min bestemor var fantastisk til å bake lefse, tynnkake, flatbrød og allslags tynne leiver stekt på takke. Hun sto alltid tidlig opp og startet dagen i bryggerhuset før vi andre var på beina. Det var en kunst å fyre den digre støpjernstakka med bjørkeved og ikke minst å kjevle ut de store leivene til syltynne sirkler. Vi små fikk også være med å trille våre egne mindre leiver og spesielt stas var det å lage sirupstynnkake. Her ble leiven smurt med kåsse som blant annet inneholdt kardemomme, kanel og sirup. Leiven ble deretter brettet dobbelt og stekt videre på takke til den var lett gyllen. De store kakehalvmånene ble delt i fine firkanter og lagt i rette stabler – med noen små, ikke fullt så rette tynnkaketårn til oss ungene. Disse eplerutene minnet meg om lukta fra bryggerhuset og det smakte litt av tynnkake også. Krydderhonningen er inspirert av bestemors kåsse med smak av kardemomme og kanel. Jeg skal ikke påstå at eplerutene er like gode som sirupstynnkakene, men Hans ga dem 10 av 10 mulige – så det har blitt en aldri så liten favoritt.

epleruter_ingredienser

til 8 ruter trenger du:

  • 6 ark filodeig (finnes i frysedisken)
  • 1/4 ts kardemomme
  • 1/2 ts kanel
  • 30 g smør
  • 2 ss honning
  • 2-3 epler
  • 1/2 sitron

Ricottakrem

  • 100 g ricotta (Snøfrisk)
  • 2-3 ss gresk honning (vaniljekesam)
  • 1/2 ts vaniljeekstrakt
  • 1-2 ss lønnesirup (1 ss honning)

Tin filodeigen – legg den gjerne i kjøleskapet natten over. Forvarm ovnen til 180C. Smelt smør og ha i honning og krydder. Rør til alt har løst seg. Legg ett ark filodeig på et bakepapir. Smør med ett tynt lag av krydderhonningen. Legg ett nytt lag filodeig over og gjenta prosessen til du har brukt alle seks filoarkene. Skjær av den lurvete kanten og del filodeigen i 8 ruter. Skjær eplene tynt på mandolin (eller med ostehøvel/kniv) og legg dem taksteinsvis over filodeigen. Det er viktig at eplene er tynt skåret og at du ikke legger for mye eple på hver rute – da blir ikke kakene sprø. Skvis litt sitron over slik at eplene ikke blir brune og strø ett lett dryss med brunt sukker over. Stek eplerutene midt i ovnene i 10-12 minutter til de er lett gylne. I mens kan du blande ingrediensene til ricottakremen i en bolle. Visp sammen til du har en jevn blanding og smak til med lønnesirup til du har passe sødme. Avkjøl kakene litt på rist og spis dem lune med ricottakrem til.

epleruter_in-makingepleruter_2

Inspirasjon er også hentet fra: Fresh and light (Donna Hay 2012)

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *